Galambpraxis


Jómagam több mint 10 éve foglakozom galambokkal. Akkoriban többen felkerestek különböző galambos kérdésekkel és bizony nem igazán álltam a helyzet magaslatán. Úgy döntöttem ezen változtatnom kell. Az első lépés a legfontosabb betegségek részletes megtanulása volt de ez, mint utólag kiderült, a legkönnyebb része egy működő galambpraxis felépítésének.

Meg kellet tanulni az egyes felhasználási területek specialitásait, és ami a legnehezebb volt: Ki kell érdemelni a galambászok Bizalmát! Sok galambász több 10 éve műveli ezt a szakmát, és nehezen fogadja meg egy "ifjú titán" tanácsait, de szép lassan eredmények felmutatásával megkezdődött egy kölcsönös kommunikáció galambász és az állatorvos között.

A betegségek részletes tárgyalásába most nem akarok belekezdeni, inkább egy-két érdekes és tanulságos esettel foglalkoznék.

Állománydiagnosztika

Gyakran kapok olyan felkérést, hogy menjek ki egy-egy galambászhoz mert "valami gond van" az állománnyal. Ilyenkor nagyon fontos, hogy mielőtt a galambokat kézbe vennénk először a dúc tulajdonságot vizsgáljuk meg, pl. uralkodó szélirány, tartási higiénia, csoportosítások, zsúfoltság stb. Ezek most egyértelmű dolgoknak tűnnek, de bizony könnyű beleesni a hibába, hogy amikor már messziről látjuk, hogy a galambok egy része igen-igen tekergeti a nyakát, megállunk a paramyxo diagnózisnál és bele sem gondolunk, hogy még mi minden lehet a háttérben. Sokszor a tartási hibák kijavításával kiküszöbölhetjük a betegségek egy jelentős részét.

További szempont hogy a galamb kezelésénél az esetek döntő többségében nem egyedi kezelésekről van szó! Persze itt is vannak kivételek, pl. sebvarrás, kisebb csoportok kezelése. Állományszintű diagnózist kell keresnünk.

Fontos az is, hogy mikor állíthatunk fel egyértelmű diagnózist. Sok esetben már egy rutinos galambász is meg tudja állapítani, hogy mi lehet a probléma az állományban, viszont a biztos orvosi diagnózissal óvatosan kell bánni. Mindannyian hallottuk már a Trichomonasos galamb jellegzetes száraz, krákogó prüszkölését, viszont a Trichomonosis kimondása ellőtt megnyugtató dolog tud lenni, egy toroktamponnal levett minta vizsgálata, melyet azonnal, akár helyben is meg tudunk tenni mikroszkóp segítségével.

Nem ilyen egyszerű már a hasmenések és a különböző "náthák" diagnózisa. Sok esetben a hasmenés típusából már sejtésünk lehet a kórokozóval kapcsolatban, azonban nagyon fontos hogy a kezelés CÉLZOTTAN történjen. A galambászok nagy szeretettel használnak, - akár saját maguk által kevert - bombabiztosnak tűnő készítményeket. Ezekkel sok esetben sikert lehet elérni, azzal viszont nem sokan törődnek, hogy egy nem megfelelő vagy túl rövid ideig alkalmazott antibiotikumos kezelés, többet árthat, mint használ.

Több esetben találkoztam már olyan hemolizáló E.coli tenyészettel, amire már a sok antibiotikumos kezelés miatt már alig találunk hatékonyan működő antibiotikum készítményt.

Mintavétel és Labordiagnosztika

Itt említeném meg a bakteriológiai tenyésztések és a bélsár parazitológiai vizsgálatának jelentőségét. Napjainkban rutin dolog egy bélsárminta levétele és tenyésztésre való elküldése, mégis, sajnos kevés esetben élnek vele. Meggyorsítja és meg is könnyíti a kezelést, ha egy ilyen lehetőségünk van. Fontos, hogy a levett minta reprezentálja az állományt, így pl. széklet vizsgálatánál nem elegendő egy galamb bélsarának vizsgálata. Állományszintű diagnózishoz, az állományt reprezentáló mintára van szükségünk. Sok esetben azonban ezt anyagi korlátok miatt nem lehet megoldani, így ilyenkor a legproblémásabb galambokból célszerű levenni a mintát.

Mivel a galambokban korlátozott az antibiotikumok használatának lehetősége, ezért fontos a minta elküldésénél, azt is mellékelni, hogy milyen antibiotikumokra kérjük a rezisztencia vizsgálatot. (Amoxicillin, mpicillin, klórtetraciklin, doxyciclin, enrofloxacin, eritromicin, streptomicin, szulfonamid × Trimetoprim, Tylosin +.)

Ha megküldik a rezisztenciavizsgálat eredményét a kellő készítmény megválasztása után, nagy hangsúlyt kell fektetni a kellő mennyiségre és a kezelés időtartalmára is.

Vakcinázás

Szezonálisan aktuális kérdés a vakcinázás. Az elmúlt néhány évben kényes kérdés volt a vakcinázás. Anélkül, hogy vitába szállnék bárki oldalán, néhány dolgot bizton kijelenthetek:

  • Vakcina tárolása: A kiállításokon pultra kitett, vagy postán nem megfelelően elküldött vakcinák, vonzó áruk ellenére nem sokat érnek. Minden vakcinán fel van tüntetve, hogy hány fokon kell tartani (4-8°C). Ezt bizony komolyan kell venni, hiszen ha ez egy mellékes dolog lenne nem költenének sok-sok pénzt a gyártók és a forgalmazók, hogy az előírt hőfokot folyamatosan biztosítsák. Egy kiállításon a pultról megvásárolt, zsebben hazavitt vakcina esetében bizony nagyon kicsi az esélye annak, hogy a HÜTÉSI LÁNC ne szakadjon meg. Ez után viszont már a vakcina semmit sem ér.
  • Vakcinázás technikája: A ki kérdésről csak annyit mondanék, hogy sajnos nem egy galambbal találkoztam már akit a tulajdonos vakcinázás után 2-3 héttel ijedten hozott, hogy furcsán tartja a fejét és csomó van a nyakán Egy-egy galambnál persze előfordul ilyen de több esetben ez az állomány 60-70% jelentkezett. Nem nagy ördöngösség jól megszúrni egy madarat, de mint mindennek ennek is megvan a technikája.
  • Vakcina típusa: Vakcinákról annyit, hogy mára bárki hozzájuthat az engedélyezett vakcinák listájához. Nem véletlen, hogy egy ilyen lista megszületett. Ezen előírások betartása elengedhetetlen.
  • Homogén immunállapot létrehozása: Több helyen végeznek tömegoltást. Ennek gyakorlati kivitelezése úgy történik, hogy előre egyeztetett időpontra a galambászok egy központi helyre szállítják a galambjaikat és itt történik meg az oltás. Ezzel a módszerrel oltható le legrövidebb idő alatt a legtöbb madár. A módszer további előnye, hogy hasonló immunállapotba hozhatóak az egy kerületben lévő galambok, ami nagyon fontos a későbbi közös szállítások miatt.


Takarmányozás

A takarmányozás és a takarmánykiegészítők használatával kapcsolatban minden galambásznak meg van a maga által kipróbált, és az aktuális időszaknak megfelelő magkeveréke. Arra viszont sok esetben fel kell hívnom a figyelmet, hogy a nem megfelelő tárolás miatt a legjobb minőségű keverék is rövid időn beleül használhatatlanná válhat. Penészes, dohos vagy poros takarmány komoly fertőzési forrás lehet a galambjaink számára.

Általánosan elfogadott a kombinált vitaminkészítmények folyamatos vagy kúraszerű használata. Ezek egy része egyéb aminósavakkal is kiegészített kombináció, ahol már figyelemmel kell lenni a madár aktuális igényeire. Egy vedlési időszakban vagy egy begytejes nevelés alatt ugrásszerűen megnő a madarak vitamin és fehérjeigénye.

A legérdekesebb kérdés a röptetési és versenyidőszak alatti kiegészítés. Mindenkinek meg van a saját féltve őrzött és sok esetben bevált receptúrája a versenyzési időszakra.

De ugyanakkor mindenkiben felmerül az igény, hogy egy kicsit változtasson, javítson a megszokott kiegészítéseken. Napjainkban számtalan új termék jelenik meg a piacon, és ezeket bizony ismernünk kell ahhoz, hogy egy-egy felmerülő kérdésben állást tudjunk foglalni.