Vitaminok és egyéb kiegészítők a kutya- és macskatartásban

Napjainkban számtalan vitamin és egyéb táplálékkiegészítő kapható kutyák és macskák részére. Közismert dolog , hogy az állatok aktuális vitaminigénye folyamatosan változik . Ezt több tényező befolyásolja, mint pl.: életkor, az etetett táp minősége, évszak , fizikai terhelés stb. A készítmények kiválasztáskor néhány dolgot szem előtt kell tartanunk.


Napjainkban számtalan vitamin és egyéb táplálékkiegészítő kapható kutyák és macskák részére. Közismert dolog , hogy az állatok aktuális vitaminigénye folyamatosan változik . Ezt több tényező befolyásolja, mint pl.: életkor, az etetett táp minősége, évszak , fizikai terhelés stb. A készítmények kiválasztáskor néhány dolgot szem előtt kell tartanunk. Általában előnyben részesítjük a multivitaminokat (pl.: Lavet algás multivitamin, VMP tabletta, Pet-Phos tabl, Combicvit MA por stb.) ,mert ezek egyben tartalmazzák a kellő vitamincsoportokat így egy készítmény adásával fedezhetjük az állatok igényét. Fontos a kellő adagolás betartása, mert a túl alacsony dózis nem hozza a kellő hatást a túldozírozás viszont problémákat okozhat. Speciális esetekben egy-egy vitamin vagy nyomelem iránt ugrásszerűen megnő az állatok igénye.


Csontrendszer és izületek

Kölyökkutyák esetében különös jelentősége van a jó vitamin- és nyomelem ellátásnak a megfelelő fejlődés biztosításához. Jobb minőségű kölyöktápok nagy mennyiségben tartalmaznak vitaminokat, de ezek mellett is szükség lehet speciális kiegészítésekre. Nagyobb testű fajták esetében alapvetően fontos a csontrendszer zavartalan fejlődése érdekében a megfelelő kalcium , foszfor és D-vitamin ellátás. A kalcium és a foszfor mint a csontok építőelemei elengedhetetlenek, a D-vitamin pedig ezek beépülését segíti elő. 3 hónaposnál idősebb kutyáknál ezért ajánlott a kiegészítés . Erre a célra alkalmas pl.: Lavet csonterősítő, Cal-D-Phos tabl., Pet-Phos 2 tabl., Felicavit stb.

Idősebb kutyáknál az általános vitaminellátáson kívül szintén fontos a csontrendszer védelme. Egyes fajtáknál (pl.: Doberman, Rottweiler, Masztiff stb.) viszonylag gyakran jelentkeznek gerinc- és csípőproblémák. Ezeket kezdeti stádiumban jó eredménnyel kezelhetjük glükozaminoglikán és új-zélandi kagylóhéj tartalmú készítményekkel pl.:Korvimin Arthro, Arthromed, SBH-Arthrocare , Seatone caps.stb. Az említett készítmények minden izületi sérülés illetve traumatológiai műtét után , illetve előrehaladottabb izületi betegségeknél a célzott gyógyszeres kezelés mellett , mint kiegészítő kezelés javasoltak.


Bőr és szőr

Hosszú szőrű kutyáknál rendszeresen jelentkező probléma a vedlés körüli fokozott vitaminigény. Ebben az időszakban megnő egyes aminosavak iránti szükséglet, illetve csökken a bőr természetes ellenállóképessége. Ilyenkor a kutyák gyakrabban vakaródznak, és fokozott korpázás mutatkozhat a bőrön. Speciális bőr- és szőrregeneráló készítményekkel Pl.: Selen-Pet capsula, Derma-Form oil, Dermovet total, stb. meggyorsíthatjuk a vedlés folyamatát és visszaállíthatjuk a bőr normál állapotát . Bőrgyulladások esetén is az oki terápia mellett ezeket a kiegészítőket javasoljuk.


Vemhesség és szoptatás

Szukák esetében a megfelelő magzatépítés és a normál tejtermelés biztosításához külön kiegészítés szükséges. A vemhesség második felében megnő a szuka tápanyag-, vitamin- és nyomelem igénye. Koncentráltabb tápokkal és kombinált vitaminok etetésével kielégíthetjük ezt az igényt. Ebben az esetben is központi szerepe van a kalciumnak. Nem csak a fejlődő magzatok csontépítéséhez elengedhetetlen megfelelő kalcium ellátás, hanem a meginduló tejtermeléssel ugrásszerűen növekvő igényt is biztosítanunk kell.