Gondolatok a Homeopatiáról

dr.Oroszy Andrea rövid összefoglalója a homeopatiáról, mint alternatív gyógymódról


Homeopátia, egy lehetséges terápia az állatgyógyászatban


A homeopátia egy több mint 250 éve született gyógymód. Alapelveinek kidolgozása Samuel Hanemann német orvos, gyógyszerész nevéhez fűződik. 1796-ban végzett híres önkísérlete során, nagy adagban bevett kínafakéreg hatására maláriás tüneteket okozó mérgezés jelei mutatkoztak. Viszont a maláriás tüneteket mutató betegeket, a kínafakéreg homeopátiás hígításával nyert szerével kezelve meggyógyultak. Vagyis Hanemann rájött, hogy minden anyag, ami nagy mennyiségben elfogyasztva bizonyos tünetekkel járó betegséget okoz, az homeopátiás hígításban, az azokkal a tünetekkel járó betegségeket képes meggyógyítani. Ezen a hasonlóságon alapul a homeopátiás szerválasztás.

A homeopátia a testi-lelki tünetek figyelembe vételével, személyre szabott terápiát alkalmaz. Ha a fizikális tüneteket a lélek megbetegedése okozza, stressz, feldolgozatlan konfliktusok, nem elég a testi tüneteket kezelni, mert azok elmúltával újabb, más, gyakran súlyosabb, fontosabb szervet érintő betegségek jelentkeznek. Talán sokak által ismert, hogy az ekcémás bőrbetegségek szteroid krémes kenegetésével, annak „gyógyulása” után, hónapokkal, esetleg évekkel később asztmás tünetek jelentkeznek. A homeopátia személyre szabott terápiájával képes a fizikális betegségek mellett, a mentális betegségek, konfliktusok gyógyítására is, így hozva teljes gyógyulást a betegnek. Éppen ezért alkalmas a hagyományos terápiával gyógyíthatatlannak vélt krónikus betegségek kezelésére, mint például asztma, allergia, autoimmun betegségek, stb.. Alkalmas súlyos mellékhatásokkal bíró gyógyszerek kiváltására, egyes betegeknél pedig operációk is elkerülhetők vele. Mentálisan sérült állatok esetén kiemelkedő jelentősége van, hiszen a hagyományos medicinában nem nagyon vannak olyan szerek melyek segítenék a rettegő, vagy éppen túl agresszív, illetve egyéb viselkedészavarokkal küzdő betegek gyógyulását.

Óriási előnye a homeopátiának, hogy megfelelően alkalmazva gyógyszerei mellékhatás mentesek, mivel szereit nagy hígításban használja, ezért ezeknek nincsen mérgező, szervkárosító hatásuk. További előny, hogy a homeopátiás gyógyszerek lényegesen olcsóbbak a hagyományos készítményeknél, így a tulajdonosok számára is könnyebben elérhető ez a gyógymód, akár hosszú távon alkalmazva is.

Mint minden terápiának, a homeopátiának is megvannak a határai. Mivel a szervezet öngyógyító folyamatait serkenti, csak olyan beteg gyógyítható vele, akinek a szervezete még képes erre. Így nem használható akkor, amikor az életerő már jelentősen meggyengült, súlyos mérgezések, hiányállapotok (vitamin és/vagy ásványi anyag hiány) esetén, kóros anatómiai elváltozásoknál. A hirtelen kialakuló, életet veszélyeztető állapotoknál, mint például egy baleset következtében kialakult nagyfokú vérzésnél csak kiegészítő szerepe lehet. Fontos, hogy a tulajdonos jól ismerje kedvencét, mert annak szokásai, félelmei és minden rá jellemző tulajdonság lényeges információ a homeopata orvos számára.

Azonban ha ismerjük, és figyelembe vesszük a homeopátia határait és a szakma szabályai szerint alkalmazzuk, akkor olyan gyógymód birtokába jutunk, ami mellékhatás mentes, kíméletes, a tulajdonos számára könnyen alkalmazható és lehetővé teszi a gyorsabb és szövődménymentes gyógyulást, jól használható számos, más módon nem vagy nehezen gyógyítható betegség kezelésében.
 


Dr. Oroszy Andrea